Öncelikle şunu belirtmek gerekir ki, laktoz intoleransı ile süt proteini intoleransı karıştırılmamalıdır.

sut-intoleransiLaktoz, tüm sütlerin içerisinde doğal olarak bulunan şekerin kimyasal adıdır. Glikoz ve galaktoz basit şekerlerinin birleşmesi ile oluşan bir disakkarittir. Kısacası, laktoz intoleransı, süt şekerine karşı hassasiyet olup, bağırsaklarımızda normalde bulunması gereken laktaz enziminin eksikliğinden kaynaklı oluşur.

İnek sütü proteinleri ise whey ve kazein olmak üzere 2 grupta toplanır. Kazeinler inek sütünün %76-86 civarını kapsarken, İnek sütünün içerdiği yirmiyi aşkın proteinden özellikle beşi alerjik niteliktedir. Bunlar: alfa laktoglobulin, kazein, sığır gamma globülin, sığır albümin ve beta laktoglobulin (%82’i)’dir.

milk-allergy-10İnek sütü proteinleri, özellikle deride, solunum ve sindirim sisteminde problemler yaratabilmektedir. Bu duruma inek sütü proteini intoleransı veya aşırı hassasiyeti diyoruz. Bu problem yaygın olarak daha çok çocukluk döneminde görülmekle birlikte son zamanlarda bu duyarlılığın yetişkinlerde de arttığı gözlenmiştir.

Süt proteini intoleransında uzaklaşılması gereken besinler;

  • Tüm süt çeşitleri
  • Yoğurt, ayran
  • Kahve kreması
  • Kremalı çorbalar
  • Süt kazeini ile işlenmiş tahıllar
  • Kaymak ve tereyağı (bunlar ile yapılmış tatlılar)
  • Çikolata ve çikolatadan yapılmış tatlılar
  • Poğaça, simit türü pastane ürünleri
  • Soya ve soya içeriği olan besinler
  • Kazein içeren sosis, salam gibi besinler