_62819063_sourdoughstarterMaya intoleransı(duyarlılığı) nedir

Vücudun mayayı sindirememesi, buna bağlı olarak mayayı yabancı bir madde gibi algılaması mayaya karşı intolerans(duyarlılık) oluşmasına sebep olur.

Kimlerde görülülür ve nasıl teşhis edilir

Mayalı besin tüketen herkeste görülebilir. Ancak gıda intolerans testleri ile belirlenebilir.

Mayasız beslenmek mümkün mü

Maya içeren tüm besinler ve bu besinlerin yerine kullanılabilecek besinler bilindiği takdirde mümkündür.

Maya içeren besinler nelerdir

Tüm ekmek çeşitleri, kek, poğaça, simit, kuruvasan, tüm hazır bisküvi ve krakerler, pizza hamuru, pide hamuru

Bira, şarap, şampanya, viski vb. fermentasyon sonucu elde edilen içkiler

Sirke, sirke içeren tüm soslar,turşu, şalgam, hardal, soya sosu, ketçap, mayonez

Malt içecekler

Maya yerine kullanılabilecek besinler/ürünler nelerdir

Maya yerine; soda kullanılarak pişirilmiş ekmekler, lavaş, pirinç/yulaf/mısır kekleri

Soya sosu yerine; kavrulmuş susam yağı

Fermente içkiler yerine; Rakı, cin, votka, tekila

Sirke yerine; limon suyu

Vücuda faydalı olduğunu bildiğiniz besinler, sizin vücudunuz için faydalı olmayabilir. Yediğiniz besinin tamamen veya kısmen sindirilememesi besin intoleransına(duyarlılığına) yol açar. Vücudunuzun hangi besinlere karşı intoleransı olduğunu yapılan gıda intolerans testleriyle anlamak mümkün, ancak maya gibi günlük beslenmenizde yer alan besinlerin çoğunda bulunan bir bileşene intoleransınız çıktığında alternatif besinleri öğrenmek, beslenmenizi düzenlemek adına bir beslenme uzmanımıza danışınız