Organic vegetables - celery. Food background

Kerevizin meyveleri ( tohumları ), otu ve kökünden istifade edilir. Köklerinden yemek, yaprak ve sapalarından salata yapılır. Fakat genellikle tohumları şifa maksadı ile kullanılır ve çay, tentür ve natürel ilaç yapılır ve de eter yağı elde edilir. Vitaminler, Mineral Tuzlar ve diğer besleyici Maddeler yönünden zengin bir bitki olan Kerevizin, kök ve yaprakları makbul bir sebze olarak bolca tüketilir. Körpe yaprakları kurutulup ezilerek bazı yemeklere çeşni vermesi için katılır, içerdiği minerallerden başka, % 2-3 oranında apiol adlı uçucu yağı içeren tohumları, öğütülüp kereviz Tuzu olarak bazı yiyeceklere katılır. Tuzsuz rejimlerde sofra tuzu yerine kullanılır.

 

• Uyarıcıdır.

• İdrar söktürücüdür.

• Kanı temizler.

• İçerdiği apiol adlı madde nedeniyle idrar yollarını da temizler .

• Gaz söktürücüdür.

• İştahı açar, sindirimi kolaylaştırır.

• Sinirleri yatıştırır.

• Bedeni güçlendirici toniktir.

• Romatizma, artrid ve gut tedavisinde olumlu etkileri vardır.

• Eskiden beri afrodizyak etkisi olduğu varsayılmaktadır.

Bütün bu etkilerinden yararlanılmak üzere, 1 bardak kaynar suya, piyasadan satın alınan, sonbaharda toplanmış olgun kereviz tohumlarından o anda ezilmiş 1-2 tatlı kasığı atılır ve 10-15 Dakika süreyle demlendirilir. Böylece elde edilen infüzyon, Günde üç kez birer bardak olarak içilir.

 

Şifa amaçlı kullanımı:

Kereviz besleyici, metabolizmayı hafif surette tahrik edici ve güçlendirici bir sebzedir. Gıda şeklinde alınabildiği gibi, kereviz suyu da çıkarılabilir. Toz veya kapsül şeklinde de piyasada bulunmaktadır. Kerevizin şifalı ürün olarak kullanımında öncelikle idrar sökücü (diüretik) özelliği akla gelmektedir.

 

KEREVİZLİ YER ELMASI TARİFİ

MALZEMELER:

1 adet kereviz (yapraklarıyla)

1 adet yer elması

Bolca soğan Sarımsak

2 diş İnce kıyım dereotu

1 limon

1 portakal

1 yemek kaşığı zeytinyağı

HAZIRLANIŞI: Kereviz ve yer elmalarını küp küp doğrayıp limonlu suda bekletin. Soğanları küp küp doğrayıp, sarımsakla suda yumuşayana dek pişirin, sırayla sebzeleri ekleyip limon ve portakal suyunu sıkıp pişirmeye devam edin. En son ince kıyılmış dereotu ve zeytinyağını ekleyin afiyetle yiyin.