Özellikle demir bağlama kapasitesinde problem olan veya demir eksikliği çeken hastalara ıspanak önerilir. Ancak ıspanağı tüketim şekli, hangi besinlerle tüketilmesi gerektiği de önemlidir.
Demir problemi yaşayanların ıspanağın, yoğurt ile tüketilmemesinin sebebi, yoğurt içindeki kalsiyum ve ıspanak içindeki demirin karşılıklı emilim sorunu yaratmalarıdır.
Peki ıspanağı nasıl tüketebiliriz?
Bol C vitamini kaynağı ile birlikte demir emilimini arttırabilir veya tarifimizde olduğu gibi yine yüksek demir kaynağı tahıllar veya et grubu kaynakları ile tüketebiliriz.
Karabuğdaylı ıspanak tarifi:
Malzemeler:
1 adet kuru soğan
500 gr ıspanak
1 çay bardağı karabuğday (greçka)
1.5 çay bardağı su
Yarım çay bardağı zeytinyağı
1 tatlı kaşığı biber salçası
Tuz
Yapılışı:
Soğanlar yemeklik doğranıp, az miktarda salça ile kavrulur. Yıkanmış ıspanaklar, doğranarak soğanlar üzerine eklenir. Yıkanıp süzülmüş karabuğday, su ve tuz eklenerek pişmeye bırakılır.