yazmeyveleriKarpuz

  • Hem likopen, hem de vitamin ve mineral açısından zengin, antioksidan kapasitesi yüksek bir yaz meyvesidir.
  • Ayrıca içerisinde bulunan beta karoten ile birçok kanser türüne karşı koruyucudur.
  • İçerdiği yüksek potasyum kalp fonksiyonlarının ve kan basıncının düzenlenmesine yardımcı olur.
  • İyi bir lif kaynağı olduğundan bağırsak hareketlerini düzenler ve bağırsak kanserini önlemede rol oynar.
  • Karpuzun çekirdeklerinin de içinde bulunan Cucurbocitrin adlı madde, kan basıncını düşürmeye ve böbrek fonksiyonlarının düzenlenmesine yardımcı olur.

Kavun

  • Endişe ve uykusuzluğa iyi gelir.
  • Sinir sistemini dinlendirir, yatıştırıcı etkisi vardır.
  • Kabızlığı giderir aynı zamanda idrar sökücüdür.
  • Bağırsak ve cilt kanserine karşı Amerikan Kanser Topluluğu’nca tavsiye edilmiştir.

Erik

  • Yüksek antioksidan kapasitesi yanında detoks yapıcı gücüyle de önemli bir anti-aging besindir.
  • En çok tüketilen yaz meyvelerinden olan erik kalp çarpıntısını azaltır.
  • Bağırsakları yumuşatıcı bir etkiye sahiptir
  • İştah açar ve hazmı kolaylaştırır.
  • Diş temizliğine yardımcı olur.

Kayısı

  • Betakaroten, kanserin, özellikle akciğer kanserinin, kalp hastalıklarının ve kataraktın önlenmesine yardımcıdır.
  • İçerdiği kalsiyum ve magnezyum sayesinde kemik erimesinin önlenmesine faydalıdır.
  • Kan yapıcı, cildi ve saçı canlı tutma özelliği ile yaz mevsiminin vazgeçilmez meyvesidir.
  • Lifli bir meyve olduğundan bağırsakları korur.
  • Kansızlığa iyi gelir.
  • Sinirleri gevşetip uyku verir.

Şeftali

  • Kalp rahatsızlıkları ve kansere karşı vücudu korur.
  • Sindirim sistemini çalıştırır, hazmı kolaylaştır.
  • Böbreklerin ve safra kesesinin düzenli çalışmasını sağlar.
  • İdrar sökücüdür.

Çilek

  • Sigara dumanının etkilerini azaltır.
  • Kansere yakalanma riskini azaltır.
  • Mide ve bağırsak zayıflıklarını giderir.
  • Sakinleştirici etkisi vardır.
  • Safra kesesi hastalıklarına iyi gelir.
  • Yüksek ateşi düşürür.
  • Suyuyla gargara yapılırsa diş taşlarının oluşmasını engeller.
  • Cilde canlılık kazandırır.

Kiraz

  • İdrar söktürücü özelliğiyle böbreklerin dostudur.
  • Böbreklerin taş ve kum yapmasını önler ve varsa zamanla dökülmesine yardımcı olur.
  • Safra kesesi taşının dökülmesini sağlar.
  • Sindirim gücünü artırır.
  • Yapısındaki bol fosforuyla sinirleri kuvvetlendirerek sakinlik sağlar.
  • A vitamini kaynağı karoten içeren kiraz, aynı zamanda gözlerin dostudur.
  • İçerdiği antosiyanin maddesinden dolayı ağrıların dindirilmesine yardımcı olur.

Vişne

  • İçerdiği ‘antosiyanin”den dolayı kas ağrılarını hafifletir.
  • Şeker oranı düşük olduğu için az kalori içerir.
  • Ateş düşürür, susuzluğu giderir.
  • İdrar söktürücü özelliği vardır.

Üzüm

  • Özellikle çok güçlü antioksidanlar olan oligomerik poantosiyanidinlerin güvenilir kaynağıdır.
  • Üzümün kabuğu, içeriği ve çekirdeğinin ortalama 20 civarında değişik antioksidan madde ihtiva ettiği belirtilmektedir.
  • Böbreklerin çalışmasını uyarıp kalp atışını düzenler.
  • Karaciğeri temizler. Siyah üzüm kabukları ve çekirdekleriyle yenirse hücre yenileyicidir.