jujube1

Anadolu’nun hemen her bölgesinde yetişen, dışı kabuklu içi unumsu yapıda bir meyve türüdür iğde. İğde, çok yaygın tüketilen bir meyve olmamasına rağmen, çok zengin içerik ve faydalara sahiptir. Vücut için gerekli ve koruyucu etkiye sahip, beta karoten, flavon glikozitler, organik asitler, palmitoleik asit, C vitamini, E vitamini, Omega-7 gibi vitamin ve mineraller içermektedir.

Başlıca faydalarından bahsedelim,

İğdenin en çok bilinen özelliklerinden bağırsak düzenleyici ve ishal durumlarında önleyici etkisinin olduğudur.

C vitamini açısından zengin olması, bağışıklık sistemini kuvvetlendirmesinde etkilidir.

Öksürük ve kusma gibi durumlarda faydalı olduğu kanıtlanmıştır.

Ağız pasını gidermek adına iğde önerilebilir.

En ciddi faydalarından biri de böbrek fonksiyonlarını düzenleyici etkisi olmasıdır. Bu nedenle böbrek hastalarında, bol tüketimi önerilir.

Aynı zamanda içeriğindeki yağ aitleri ve antioksidanlarla cilt sağlığına katkıda bulunmaktadır. Özellikle egzama hastalarında önerilmektedir.

Kalori miktarı da oldukça düşük olan iğdenin besin değerleri;

100 gr iğde;

Kalori : 118 kkal

Karbonhidrat: 5,2 gr

Protein: 1,4 gr

Yağ: 7,1 gr

Potasyum: 133 mg

C vitamini: 450 mg

Kalsiyum: 42 mg